Vädal - Lorensbergsgatan 8
Vädal - Lorensbergsgatan 8 i Göteborg (från Google Maps)

Jag började plugga på Chalmers hösten 1967. Då fanns det många studenthem, men några var relativt nybyggda. Jag själv var inneboende hos "tant Brita" under min första termin. I Göteborg fanns vid den tiden inga ungdomsställen för studenter (utom Nationerna). Pubar existerade inte (utom på Nationerna). Sveriges första diskotek (eller i vart fall Göteborgs första) öppnades först runt 1969 eller 1970 eller kanske ännu senare (Det hette Yakidaa). Det fanns alltså ingenstans att gå ut om man inte gick på en restaurang med vita dukar (och priser därefter), eller i värsta fall till "Virveln" på Järntorget ;-)

Utom just till "Kåren" och "Nationerna". Vädal hade fina viskvällar (med Cornelis m.fl) och Smålands hade "Galenskaparna" (utan "After shave") och Bohus nation var omtyckt också. Att träffas hemma hos varandra var otänkbart för de flesta (antingen bodde man inneboende eller i studentkorridor, vilket begränsade möjligheterna att föra liv på natten).

MEN, till skillnad från i Stockholm, Uppsala och Lund så ingick inte nationerna i "Kårobligatoriet". På de andra orterna _måste_ man vara med i en Nation för att få plugga och tenta och stå i kö till studentbostad- Men i Göteborg var Nationerna helt frivilliga och bara till nöje (som i och för sig kunde betyda matlagnings- och bridgekurser också, inte bara pub och disko). På Vädal såg vi på TV, pluggade, spelade kort, eller snackade över en öl i veckorna.

Således, när levnadsstandarden bland studenterna ökade, och (delvis som en följd därav) antalet alternativa nöjesställen ute på stan ökade så försvann helt enkelt behovet av en speciell träffpunkt för "fattiga studenter". Och i och med att Nationerna i Göteborg aldrig haft någon roll i utbildningssystemet så dog de helt enkelt ut. Jag lämnade Vädal 1974. Nationen las slutgiltigt ner i början av 80-talet. Och 1991 arrangerades en återsamling med anledning av att det då gått tio år sedan nedläggningen.

Med vänliga hälsningar / Åke Hansson, 1Q 1969 (?) - 1973(?)

 

Vädals Nation på Lusasken.se

Lusasken.se startades som en kontaktyta för oss som tog studenten på Brogårdsskolan i Kristinehamn år 1966.
Webbstationen har sedan utvecklats till att även vara en kontaktyta för andra vän-grupperingar, som exempelvis denna sida för Vädalingar från Göteborg.

Du hittar hit genom att gå till Lusasken.se och sedan till menyvalet "Mer".
Registrerade medlemmar har tillgång till kompletterande information (se i undermenyerna ovan).

Flera olika Vädal-grupper har startats och drivits genom åren, men eftersom de ansvariga värdarna gradvis förefaller strypa den typen av verksamhet så har jag flyttat över de grupper jag skapat till denna sida. (Ursprungsgrupperna existerar fortfarande men avses inte längre underhållas).

Värd Namn Startad Av Länk
Yahoo* Vädal2001 Feb 2000 Åke Hansson https://groups.yahoo.com/neo/groups/vadal2001/info
LinkedIn Vädal - din nation i cyberrymden Nov 2009 Åke Hansson https://www.linkedin.com/groups/2536324/
Google Vädals Nation i Göteborg Okt 2011 Åke Sandberg https://groups.google.com/forum/#!forum/vadalsnation

 * Gruppen startades först hos E-Groups, och övergick senare till Yahoo.

Du kan också läsa mer om VäDal på wikipedia

Läs mer genom att först logga in på sajten. Om din registrerade e-postadress fortfarande fungerar kan du använda funktionen "Glömt Lösenord" för att först få ditt användarnamn och sedan ditt lösenord (användarnamnet är ofta ditt namn med understreck som avdelare och utan extra ringar och prickar). Om du bytt epostadress kan du få den uppdaterad genom att skicka ett mejl till din kontaktperson på VäDal.

Kontakt: Åke Hansson vadal-snabela-hanssons-punkt-net
(Byt ut snabela och punkt mot du-vet-vad och se till att inga mellanslag eller minustecken finns i adressen)